Tegen de zomer van 2021 ontstond bij mij de wens (of was het een droom?) om een minibieb te beginnen. Met veel te veel boeken thuis én een grote liefde voor boeken is een minibieb een geweldige uitlaatklep. De eigen boeken die gelezen zijn, verdwijnen namelijk mooi naar het kastje in de straat, zodat een nieuwe lezer ze vindt. En in de boekenkast binnen… ontstaat meer ruimte voor nieuwe aanwinsten! 😋
Wat ik ook mooi vind aan minibiebs is dat het altijd gratis is, toegankelijk voor iedereen, altijd open, en geen gedoe met retourdatums. Ik kan me voorstellen dat minibiebs bijdragen aan de leesontwikkeling van kinderen uit gezinnen met minder budget. En zelf merk ik dat ik bij een minibieb ook wat meer uit mijn comfortzone durf: zo lees ik soms iets heel anders dan anders, dat is ook best verrijkend!
Mijn eerste minibieb was een kledingkastje van marktplaats. Maikel heeft er ruitjes in gezet van plexiglas en ik heb hem overgeverfd naar een neutraler kleurtje.
Op 27 augustus 2021 werd mijn minibieb in gebruik genomen.
In het begin liep het allemaal nog niet zo’n vaart. Ook tijdens de ‘lockdown winter’, waarin zelfs alle bibliotheken dicht moesten blijven, vond ik de aanloop bij de minibieb nog tegenvallen.
Na de winter van 2021-2022 werd al gauw duidelijk dat dit schattige kastje eigenlijk helemaal niet geschikt was voor buiten. Het MDF begon al helemaal uit te zetten en te scheuren.
Een wat steviger theekastje van Marktplaats werd medio 2022 omgezet in minibieb nummer 2. Deze is extra groot en is van twee kanten te benaderen.
De boeken worden vanaf nu ook wat meer gesorteerd: aan de noordzijde zitten onderin voornamelijk kinderboeken; en aan die kant vind je bovenin vooral christelijke leesboeken voor volwassenen. Aan de zuidzijde staan bovenin juist boeken voor volwassenen die niet per se christelijk zijn. En onderin vind je aan de zuidzijde anderstalige boeken (Engels, Frans), boeken voor de kleintjes (prenten, kartonboekjes), zegeltjes en de geprinte minibieb-route van Veenendaal.
Ongeveer sinds de Dag van de Minibieb in juni 2022, waar in de lokale media wat aandacht voor was, lijkt het echt leuk door te zijn gaan lopen met bezoek. Er komen ook steeds meer kinderen snuffelen & boeken meenemen! Super leuk Het gaat zelfs zo goed dat er af en toe nieuwe kinderboeken bij gehaald moeten worden. Want we willen de inhoud natuurlijk wel een beetje interessant houden!
Het laatste jaar heb ik gemerkt dat er echt een vaste groep bezoekers langskomt om nieuwe boeken te halen of te brengen. Het is zo leuk! Ik kan iedereen die van lezen houdt, aanraden om ook een minibieb te beginnen. Hieronder volgen een aantal tips voor als jij dit ook van plan bent.
Tips voor het starten van een minibieb
- Let op het materiaal waar het kastje van gemaakt is. MDF is dus zeker niet geschikt, dat heb ik wel gemerkt. En dan stond het kastje hier ook nog beschut onder een carport. Dus als je een kastje zoekt: verzeker je ervan dat het materiaal goed om kan gaan met vocht!
- Gebruik verf en/of lak voor buiten. Het zou super jammer zijn als je energie steekt in een pronkstuk, wat na een aantal maanden al achteruit gaat. Bootlak zou goed moeten zijn. Een laag vernis over je minibieb kan ook geen kwaad. Let dan wel op dat de verflaag eronder goed samengaat met vernis.
- Denk na over de perfecte plek. Misschien kun je hem beter bij een van de buren zetten als er bij jou zelf voor de deur niet echt mensen voorbij komen. Het is bekend dat bezoekers het fijn vinden om ‘onbespied’ te kunnen snuffelen. Tegelijk kan het handig zijn om de kast ook niet al te ver weg te zetten, om vandalisme te ontmoedigen. Zichtbare camerabewaking kan hier ook bij helpen.
- Bedenk van tevoren hoeveel boekenvoorraad jij acceptabel vindt. Bespreek dit ook met de andere huisgenoten 😁 want voor je het weet, krijg je dozen vol met boeken aangeboden. En als je echt van boeken houdt en dus geen ‘nee’ kunt zeggen, dan weet ik nu al hoe jouw huis er binnen een halfjaar uit ziet! 📚📚📚😂
- Bedenk van tevoren waar je een teveel aan boeken naartoe zou kunnen brengen. Zijn er minibiebs in de buurt? Kom je weleens in een andere plaats waar een (bijna) lege minibieb staat? Daar kun je dan zo nu en dan eens wat boeken afromen die bij jou boventallig zijn geworden. Als er genres zijn waar andere minibiebs ook niet blij van worden, probeer dan een adresje te vinden van iemand die er wél blij van wordt, of zet ze op een weggeefhoek. De papierkliko is wat mij betreft echt alleen voor oud papier!
- Bedenk wat voor soort boeken je wel of niet in je minibieb wilt. Dit kan per plek verschillen. Het is naar mijn mening wel goed om niet alleen je eigen smaak lectuur toe te laten in je minibieb. Als de mensen in jouw buurt een ‘vage soort’ boeken lezen, dan zul je toch echt wat ‘vage soort’ boeken erin moeten zetten om ook hen blij te maken. Tegelijk bestaat er zoiets als echt oud papier én het algemeen fatsoen. Mocht je jonge bezoekers aantrekken bij je bieb, dan speelt dat laatste wellicht nog extra mee. Gaandeweg merk je welke genres er wel of niet goed doorlopen, en dan kun je je collectie en voorraad daarop verder afstemmen. Wat afwijkt, kun je naar andere minibiebs brengen. Mijn ervaring was dat het wel een tijdje duurde voordat ook kinderen de minibieb gingen gebruiken. Als dit je doel is dan is het goed om een aantal populaire kinderboeken erin te zetten. En bijvoorbeeld een Donald Duck goed zichtbaar voor het raam. Met wat geduld zullen ze er wel op af komen.
- Bij een tekort aan voorraad: ga zelf meer lezen! Zodat de boeken die je uit hebt, de minibieb in kunnen. En: de kringloop is je vriend. Zelf hanteer ik een maximale prijs van 1 euro per boek. Daarmee kun je aardig tekeergaan. Ook rommelmarkten worden een stuk leuker als je een minibieb gevuld moet houden 😋 Houd ook de lokale weggeefhoeken in de gaten, en misschien is er een bibliotheek die afgeschreven boeken aanbiedt voor weinig (of niets). Mijn ervaring is dat afgeschreven bibliotheekboeken hier prima worden gewaardeerd & meegenomen.
- Hecht niet aan je boeken. Het is echt loslaten, loslaten en nog eens loslaten. Ik denk dat ik 90% van ‘mijn’ boeken nooit meer terugzie, ondanks de stempel. ‘Mijn’ boeken tussen aanhalingstekentjes, want zodra ik ze in de kast zet, zijn het niet meer mijn boeken. Je moet ze dan echt vergeten en erop vertrouwen dat iemand anders er heel gelukkig van wordt om ze te vinden!
- Ben je bang dat iemand de boeken van jouw bieb gaat doorverkopen? Je kunt er een stempel in zetten van je minibieb. Het is dan voor iedereen bekend dat het een gratis boek is, waar niemand geld voor hoort te vragen.
- Promoot je minibieb in de buurt. Via social media-kanalen (je privékanalen, maar bijvoorbeeld ook een speciaal aangemaakt account met minibieb-nieuws), een advertentie bij de supermarkt, een flyer door de bus bij seniorenwoningen in de buurt, een artikel in de lokale krant, … En zorg dat, als er een minibieb-route in jouw woonplaats bestaat, jouw biebje er ook in opgenomen wordt. Zo komen de liefhebbers vanzelf jouw leuke kastje op het spoor!
- Doe af en toe iets geks. Zet bijvoorbeeld bij mooi weer een krat boekenvoorraad bij de minibieb, zodat het nog meer opvalt. Briefje ‘GRATIS’ erbij, en je hebt er zo een paar nieuwe snuffelaars bij 😊 Ook kan deelname aan de Dag van de Minibieb helpen om in contact te komen met je bezoekers. Bij mij waren de aantallen bezoekers op die dag niet indrukwekkend, maar het waren wel heel leuke ontmoetingen en boeiende gesprekken!
Hopelijk heb je iets aan deze tips, veel plezier!